Depilacija secernom pastom



Kao sto sam obecala danas cu vam pricati o mom iskustvu depilacije sa secernom pastom. Oprostite sto nije bilo ranije,previse obaveza,premalo vremena za pisanje. A kada pisem zelim potpuno da se posvetim tome.
Mozda ste upoznati o blagodetima secerne paste a ukoliko niste mozete odvojiti par minuta da procitate neke zanimljivosti.
Istorija
Mozemo reci da se za depilaciju secernom pastom znalo jos u Starom Egiptu. Glatka koza je predstavljala simbol lepote,zenstvenosti.. Osim kupanja u kozjem mleku Kleopatra je jedna od prvih zena koja koja je koristila ovu metodu uklanjanja dlacica. Izvori govore da su ljudi u tom dobu pravili neke smese od esencijalnih ulja I meda,a potom smesu nanosili na kozu I na taj nacin uklanjali nezeljene dlacice.
O pasti

Depilacija secernom pastom uklanja dlacice iz korena te bi smo je nazvati I epilacijom,jer se depilacijom smatra uklanjanje dlacica sa povrsine koze. Secerna pasta je napravljena od potpuno prirodnih sastojaka:secera,vode,limuna I meda,tako da se prilikom uklanjanja dlacica ne ocekuje alergijska reakcija.
MED je prava riznica vitamina,sadrzi vitamin B1,B2,B6,vitamin C I mnoge enzime. Ima antibakterijsko dejstvo te sprecava nastanak infekcija koze. Pogodan je osobe koje imaju osetljivu kozu,kozu sklonu aknama I bubuljicama.
LIMUN je citrus koji cisti I osvezava kozu ,a telo zateze I oslobadja ga suvisnih masnih naslaga.
SECER deluje kao blagi piling koze. Zasluzan je za osecaj meke I nezne koze jer uklanja povrsni sloj mrtvih celija.
Postupak depilacije

Ono sto razlikuje depilaciju secernom pastom od klasicne depilacije jeste da se pasta nanosi u suprotnom smeru rasta dlaka a povlaci se u smeru rasta dlaka. Na taj nacin se sa dlakom uklanja folikul dlake,zatvaraju se pore I onemogucava urastanje dlaka. Idealna duzina dlaka bi trebalo da bude oko 5mm mada mogu biti I duze,u tom slucaju proces depilacije je znatno brzi. U pocetku,depilacije treba ponavljati na 10ak dana,jer kao sto znate dlake imaju 3 ciklusa rasta koji se naizmenicno smenjuju,tako da u momentu depilacije,nisu sve dlake u istoj fazi rasta. Nakon prva 2-3 tretmana primeticete da su dlake znatno redje ,nakon toga se mozete depilirati na 4-5 nedelje.
Pastu mozete napraviti ili kupiti. Ja sam je pravila vise puta I bezuspesno. Uvek je bila previse tvrda,pravila sam je po receptu,ali iz nekih razloga nije bila dobra.
Depilacije secernom pastom u salonima kostaju i po 2000-3000din sto je previse skupo,zato sam narucila preko fejsa. Rec o Spes Handmade stranici,koja ima sirok asortiman ponuda. Dosta su povoljni, mislim da je pakovanje paste od 500g bilo oko 500din. Pasta se malo sporije trosi,jer istom kuglicom mozes depilirati vise regija tela. Pasta se nakon toga baca,nema pretapanje,kao sto je slucaj s voskom(znam neke devojke koje su to radile),tako da je postupak potpuno higijenski. I da,pasta se moze cuvati na sobnoj temperaturi ili u frizideru. Ukoliko je tvrdje konzistencije mozete je otopiti u mikrotalasnoj ili jednostavno potapanjem pakovanja u vrelu vodu. U tom slucaju ne smete nikako vrelu pastu naneti na kozu,jer postoji opasnost od opekotina. Sacekajte da se ohladi pa tek onda krenite sa depiliranjem. Na pocetku depiliranja,na kozi koju depilirate mozete staviti malo bebi pudera,da bi se pasta bolje ‘zalepila’ za dlacice. Postupak je dosta sporiji od klasicne depilacije,Ali zanemaricete to kada vidite efekat. Koza je svilenkasta,meka,neznaa,cak je I lepo hidrirana. Nakon depilacije tretirani deo tela isperite mlakom vodom I mozete naneti malo bebi ulja na kozu. Crvenilo je minimalno I nestaje za svega 10ak minute,mozete odmah nositi haljine I kratke sorceve bez ikakve bojazni.
Prednosti secerne paste u odnosu na druge vrste depilacije:
-nema urastanje dlaka
-manje bolna od depilacije voskom
-ne cupa dlaku vec je cupa iz korena
-ne izaziva iritacije
-pogodna za trudnice,osobe sa prosirenim venama
Ovde cu vam ostaviti recept za pravljenje secerne paste,pa ko je dovoljno hrabar moze da pokusa da je napravi,mozda vam uspe. (Recept je  u otpunosti kopiran sa sajta Coolinarka).
2 solje secera (400 g)
1 limun (0,5 dcl ocedjenog limunovog soka) ili 1/4 šalice
1/4 šalice vode (0,5 dcl)1 mala žlićica meda (15g)
Postupak
.
Šećer uspite do vrha šalice i usipajte u lonac/ tavu(po mogućnosti svjetlije boje u unutrašnjosti, da bi mogli pratiti boju smjese prilikom kuhanja). Ponovite postupak s istom šalicom. (ukupno 400g šećera)
2.
Iscijedite limun i procijedite ga uz pomoć gaze/cjedila da ne ostnu sitni komadići, pa to dodajte šečeru. (ukupno 0,5 dcl soka limuna)
3.
Izmjerite vodu te također dodajte. (ukupno 0,5 dcl vode)
4.
Na laganoj vatri rastopite sastojke, lagano mješajući kuhačom ( drvenom ili plastičnom – lakse ju je oprati) uključite šparet na srednju jačinu i staviti da proključa (pojave se bijeli mjehurići) Kada proključa smanjiti na najnižu temperaturu i dalje miješati.
5.
Kada nestane staklasta (prozirna) boja i pjavi se svjetlo zuta boja smjese ,pasta je uskoro gotova pa pazite da ne bi prenaglo izgorjela. Vremenski -duljina kuhanja ovisi o debljini posude!
6.
Kad smjesa poprimi zlatnu boju, uzmite žlicu, zagrabite pjesnastu tekucinu (preljevajte ju preko žlice-mora biti kao gusti sirup), zagrabite ponovo žlicom te ju protresite da bi se pjena slegla( sklonte na trenutak lonac/ tavu sa špareta ) te pustite na žicu vodu tankim mlazom kako bi smjesu u žlici rashladili. stavite prst u smjesu ( ali pazite da nije vruce!) i provjerite jeli ona rastezljiva i mozete li oblikovati malu grudicu za sad jos ne krutu nego rastezljivo ljepljivu (gnjecavu). Ukoliko smjesa jos nije takva nastavite kuhati. No pazite da ne pregori …… Smjesa mora biti zlatno smečkastog tona!
7.
Po prilici kad je gotovo, ugasite vatru i miješajte dok pjena ne nestane. Dodati med (on služi protupalno pa ga ja uvijek dodajem u smjesnu prije nego se skroz ohladi da ne unuštim svojstva.) Smjesu uspite u staklenu ili keramičku posudu. Pustite da se smjesa ohladi.
8.
Uzmite šećernu pastu veličine manjeg oraha i rukama oblikujte kuglicu. Potom pastu razvlačite prstima dok ne dobije oblik žvake i posvijetli. 
Nadam se da vam se post dopao.


Коментари

Популарни постови